Natuur

Eén van de kernelementen in de begeleiding bij Grip is de natuur. Deelnemers komen tot rust in een prikkelarme omgeving en doen nieuwe energie op. Voor kinderen die bij Grip begeleiding ontvangen is buiten spelen niet vanzelfsprekend. Ze zijn snel overprikkeld, hebben angsten of zijn een gevaar voor zichzelf en anderen. Grip biedt hen begeleiding waarbij beweging gestimuleerd wordt.

Ook (jong-)volwassenen met psychiatrische noden hebben baat bij buitenactiviteiten. Ze kunnen vaak de prestatiedruk vanuit de maatschappij niet goed aan en vinden balans en eigenwaarde door activiteiten/dagbesteding in de buitenlucht en het optrekken met leeftijdsgenoten.

Dieren

Ook dieren spelen een belangrijke rol in de begeleiding bij Grip:

  • Omgang met dieren geeft nieuwe energie; deelnemers komen in hun aanwezigheid tot rust
  • Het verantwoordelijkheidsgevoel van de deelnemers groeit door dieren te verzorgen
  • De aanwezigheid van dieren versterkt het zelfvertrouwen; deelnemers voelen zich veilig en geaccepteerd bij hen

De dierenweides op het terrein in Nunspeet en Harderwijk (Sonnevanck) die Grip beheert, zijn onderdeel van het programma-aanbod. Naast de dieren in de dierenweides (ezels, geiten, kippen en eenden) gebruikt Grip ook paarden en honden.

IMG_0411 (2)
Honden Grip

Contact

Contact met jezelf en contact met de ander is belangrijk binnen de begeleiding bij Grip. Een deelnemer leert om te groeien in het leren kennen van jezelf en van de ander. Van hieruit kan gewerkt worden aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het ontwikkelen van (meer) zelfvertrouwen. Onze dieren spelen hierbij ook een belangrijke, ondersteunende rol.

Beweging

Tot slot is beweging een belangrijk kernelement. Beweging zorgt namelijk ook voor ontspanning en geeft nieuwe energie. Hierbij kun je bij de kinderen denken aan sportieve activiteiten buiten, zoals voetballen, paardrijden of mountainbiken. Een voorbeeld van een buitenactiviteit voor (jong-)volwassenen is het groenonderhoud bij de verschillende locaties van Grip.

DSCF7805
DSC_0500