Natuur

De rust van de natuur heeft een positieve uitwerking op mensen. Omdat er weinig prikkels op je afkomen word je hoofd leeg en dovakantie-1-websitee je nieuwe energie op. Voor kinderen die bij Grip begeleiding ontvangen is buiten spelen niet vanzelfsprekend. Ze zijn snel overprikkeld, hebben angsten of zijn een gevaar voor zichzelf en anderen. Grip biedt hen begeleiding waarbij beweging gestimuleerd wordt.  Voorbeelden van buitenactiviteiten voor kinderen zijn:

  • een stevige tocht op de mountainbike
  • het verzorgen van dieren
  • spelen bij de Zandenplas

Ook (jong)volwassenen met psychiatrische noden hebben baat bij buitenactiviteiten. Ze kunnen vaak de prestatiedruk vanuit de maatschappij niet goed aan en vinden balans en eigenwaarde door activiteiten/dagbesteding in de buitenlucht en het optrekken met leeftijdsgenoten. Een voorbeeld van een buitenactiviteit voor (jong)volwassenen is het groenonderhoud bij de verschillende locaties van Grip.

 

Dieren

Voor alle deelnemers is ook de omgang met (landbouw)huisdieren bijzonder zinvol:

  • Het verantwoordelijkheidsgevoel van de deelnemers groeit door dieren te verzorgen
  • De aanwezigheid van dieren versterkt het zelfvertrouwen; deelnemers voelen zich veilig en geaccepteerd bij hen
  • Omgang met dieren geeft nieuwe energie; deelnemers komen in hun aanwezigheid tot rust

De dierenweides op het terrein in Nunspeet en Harderwijk (Sonnevanck) die Grip beheert, zijn onderdeel van het programma-aanbod. Naast de dieren in de dierenweides (ezels, geiten, kippen en eenden) gebruikt Grip de volgende dieren bij de begeleiding:

Paarden GripPaarden

Een paard is een gevoelsdier en reageert direct op zowel verbale als non-verbale communicatie. Op die manier houdt een paard
een spiegel voor; puur en zonder vooroordelen.

hondHonden

Ook de honden op het terrein hebben een bijzondere plaats in de begeleiding. Soms gaat de hond mee als wandelmaatje, soms voetbalt de hond mee. Altijd werkt de hond, net als het paard, als spiegel voor de deelnemers.